17 januari 2022

De bekendste en grootste rivieren van Nederland

2 min read
Zeilboot

Nederland is een echt waterland. Nederland kent enorm veel rivieren, maar ook veel polders en meren. Polders worden omgeven door waterkeringen. De waterstand kan kunstig worden geregeld bij een polder. Nederland heeft zich meester gemaakt in het reguleren van water. Zo is dijken bouwen een echt exportproduct geworden van ons land. In dit artikel gaan we het niet over polders, dijken of meren hebben. We gaan het hebben over de bekendste en grootste rivieren van Nederland. Veel van deze rivieren lopen niet alleen door Nederland. Ze lopen ook door Duitsland of België. Onderstaande rivieren zijn zeer geschikt om op te zeilen. Bezoek eens de website van Enjoy Sailing.

De Nederrijn

Deze rivier loopt door Utrecht en Gelderland. De bron van de Nederrijn loopt bij het gemaal Kandia en Pannerdensch Kanaal bij Angeren. De rivier mondt uit bij de Lek en de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede. Er zijn verschillende over de Nederrijn. Er is een brug over de Nederrijn bij Arnhem, bij Heteren en de Rhenen. Er zijn verschillende veerponten bij Huissen, Wageningen, Elst, Opheusden en Amerongen voor vrachtwagens. Ook zijn er veerponten voor lopers en wielrenners tussen Driel en Heveadorp, tussen Renkum en Heteren en tussen Rhenen en Lienden.

De Waal

Sneller dan De Waal stroomt er geen rivier in Nederland. Veel vrachtschepen varen over de Waal vanuit Rotterdam naar Duitsland. Nijmegen is de grootste stad die aan de Waal ligt. Tiel en Zaltbommel zijn ook noemenswaardige steden die aan de Waal liggen. In 2012 is er een enorme nevengeul gemaakt aan de rechterkant van de Waal. Op deze manier wordt voorkomen dat er in de toekomst overstromingen plaats gaan vinden. De Waal is erg breed. Er zijn dan ook zeer grote bruggen over de Waal gelegd. Bij Nijmegen ligt de Waalbrug. Daarnaast ligt er ook een spoorbrug.

De IJssel

Word ook wel de Gelderse IJssel genoemd. De IJssel is een Nederlandse aftakking van de Rijn. Aan de IJssel liggen diverse Hanzesteden: Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle en Kampen. De lengte van de IJssel is 127 kilometer. De breedte van de IJssel is 70 tot 140 meter. De diepte van de IJssel is -3,20 NAP. Op de laatste zondag van september is er een grote kanotocht op de IJssel.