7 december 2021

Wetsuits voor iedereen

3 min read

Fanatieke watersporters gaan ook met kouder weer het water in. Om zichzelf warm te houden dragen zij wetsuits. Er zijn ontzettend veel zaken waar je rekening mee moet houden bij het zoeken naar de juiste wetsuit. Denk bijvoorbeeld aan het model, de dikte en de flexibiliteit. Er zijn dan ook enorm veel varianten. Het is belangrijk om te weten dat een nieuwe wetsuit in het begin wat strak mag zitten. De wetsuit vormt zich na een paar keer dragen helemaal naar jouw lichaam waardoor hij perfect past en comfortabel zit. Wetsuits zijn er voor mannen, vrouwen en zelfs voor kinderen.

Verschillende soorten wetsuits

Bij het zoeken naar een goede wetsuit is een ding bepalend, de borstomvang. Hiermee bedoelen we de omtrek van het grootste gedeelte van de borst. Deze omvang is bepalend voor de maat van de wetsuit. Komt de maat op basis van de borstomvang niet overeen met de maat qua lichaamslengte? Geen paniek, dit is volkomen normaal. Wanneer je de maat van de borstomvang aanhoudt bij het zoeken naar een wetsuit, dan ben je verzekerd van een wetsuit die aansluit bij jouw lichaam.

Shorty

Het eerste model is de ‘shorty’. Dit is een wetsuit met korte pijpen en korte mouwen. Met een dikte van 2,5/1MM is dit de perfecte wetsuit bij warmer weer. Deze dikte houdt de ergste kou tegen en beschermt tegen de zon waardoor je deze wetsuits veel terug ziet komen in de zomermaanden. Bij het model ‘shorty’ voor kinderen, zie je meestal een iets hogere dikte terug, zodat de kinderen extra goed beschermd zijn.

Fullsuit

Een ‘fullsuit’ is een model met lange mouwen en lange pijpen. Dit model is perfect voor de wat koudere maanden of wanneer het water nog niet de gewenste temperatuur heeft. Deze wetsuits hebben vaak een dikte van 4/3MM. Deze dikte biedt genoeg warmte en bescherming, maar beschikt ook over de flexibiliteit van een dunner pak. Deze wetsuit zie je voornamelijk terug in de lente en herfst of wanneer de watersport in de avond wordt beoefend. 

Steamer 

Tot slot zijn er de ‘steamers’. Deze pakken worden vaak gebruikt tijdens de wintermaanden en worden dan ook wel winterwetsuits genoemd. ‘Steamers’ zijn van perfecte kwaliteit waardoor de pakken je zelfs op de koude dagen warm houden, zowel op als in het water. De pakken hebben meestal een dikte van 5/4/3MM. De pakken zijn hierdoor wat dikker en het is een grotere uitdaging om ze aan te trekken. Daarnaast zijn de pakken vanwege de dikte iets minder flexibel, maar ze bieden wel de juiste mate van bescherming en houden je gegarandeerd warm. De kindervarianten van ‘steamers’ zijn nog wat luxer, om kinderen op een zo goed mogelijke manier te beschermen tegen de kou.

Aandacht bij het kiezen van de juiste wetsuit

Een laatste aandachtspuntje. Bij het zoeken naar een wetsuit is het belangrijk om te kijken naar de dikte zodat je goed warm blijft, maar dat is niet het enige aspect waar je op moet letten. Het gaat namelijk ook om de flexibiliteit van het pak, oftewel hoe het pak aansluit. Hoe beter wetsuits aansluiten op het lichaam, hoe beter de pakken hun werk kunnen doen.

Worldnauticcenter helpt je graag bij het uitzoeken van de perfecte wetsuit voor jouw wateractiviteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *